Min rumenske 
venninne

Jeg har en venninne som heter «Fernanda». Hun er litt yngre enn meg, har et barn, mann og er gravid. Hun bruker sine dager på fortauskanten i Trondheimsveien. Hun har glimt i øyet, virker oppegående og smilet sitter løst.

Hvilken framtid har barnet hun bærer? Hvem skal gi henne eller mannen en jobb så de kan tjene til livets opphold?

Hun sier politiet plager dem, at de jager dem vekk midt på natten. At de ikke har lov til å sove i byen. Hun sier hun får omtrent 50 kroner om dagen, som bare så vidt er nok. Hun er trøtt og fortvila.

Barnet hennes bor i Romania, det er hennes svigermor som tar seg av henne. «Fernanda» og mannen hennes er her i Oslo. De vil samle penger til å kunne gi dattera et bedre helsevern, de vil jobbe og de vil leve livene sine. Jeg har invitert dem hjem til meg på middag. Vi, jeg og min mann, er litt nervøse. Tenk om det blir kleint, tenk om de føler seg som mindreverdige når de ser alle tingene våre. Vi skammer oss over alt vi har, når vi vet at de lever på 50 kroner dagen.

Men hva hjelper det å skamme seg, hva hjelper det med dårlig samvittighet. Den bare passiviserer oss. Når det gjelder romfolk i Norge kan alle bidra. For de av oss som ikke kan skaffe arbeid, kan vi gi mat, penger eller forsøke å slå av en prat. Gi et hyggelig smil, spander en kaffe eller snakk med folk om hvordan Norge som land og nordmenn som folk kan bidra til å gjøre livet til romfolk bedre.

De er den folkegruppen som opplever mest vold, trakassering og undertrykking i Europa i dag. Dette har de blitt utsatt for i generasjoner. Vil du bruke et mindretall av dem som stjeler som en unnskyldning for å støtte et forbud mot tigging, eller utkastelse fra Norge, så vær så god.

For meg ligner dette for mye på jødeparagrafen som nektet jøder adgang til riket. Dette er bare ett nytt folk, en ny tid. Men argumentene, intoleransen og ignoransen er den samme.

Per Sandberg fra Frp sa i onsdagens utgave av Dagsavisen at de vil «stoppe tiggere og andre som kommer til Norge uten andre formål enn å tigge og begå kriminalitet». Frp tar feil. De kommer ikke hit for å tigge og være kriminelle. De kommer med et håp om å få arbeid og en bedre framtid. Hvordan det kan karakteriseres som kriminelt, det lurer jeg på.

Jeg skulle gjerne gjort mer for «Fernanda» og alle de andre som kommer. Som borgere av et land bygd på ideer som likeverd og fellesskap, bør vi ta oss bedre av dem som kommer hit. Alle i Norge skal i hvert fall ha tilgang til tak over hodet, mat og få dekket sine humanitære behov – uansett.

Blir det et problem at for mange romfolk kommer hit, ja så får vi se hva vi gjør med det problemet når det kommer. Men ikke bruk potensielle framtidige problemstillinger som unnskyldning for å la likeverdige mennesker, jeg gjentar l-i-k-e-v-e-r-d-i-g-e mennesker, leve i ekstrem fattigdom ved din side.

Kom igjen nordmenn, vi kan bedre enn dette.

Publisert i Dagsavisen 02.07.2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s