FILMPROGRAMMET

Bilde: Filmprogrammet<br /><br />Foto: © 2009 James Balog/Extreme Ice Survey.<br /><br />All Rights Reserved.Globaliseringskonferansen samarbeider med Oslo Dokumentarkino om et omfattende og spennende dokumentarfilmprogram på årets konferanse. Filmprogrammet er gratis for de med konferansepass.

Les mer og få oppdateringer om dette på Facebbok

Det globale maktskiftet, Vestens nedgang og klimaendringer

Globaliseringskonferansen og Oslo Dokumentarkino har sammen valgt ut fire dokumentarfilmer til et program som både gir nyttige innspill til konferansedeltakerne og som samtidig vil fungere som et tilbud til et større publikum utenfor konferansen som ønsker å vite mer om hva Globaliseringskonferansen er og handler om. Vi vil invitere inn relevante gjester til å introdusere og diskutere filmene og temaene med publikum.

Tre av filmene presenteres i sammenheng som et bilde på det globale økonomiske maktskiftet fra vest til øst og om grunnleggende problemer som ikke bare truer Vestens dominans i verden, men også vår sivilisasjon slik vi kjenner den. (Four Horsemen, Made in China og Detropia)

De to filmene Detropia og Made in China viser kontrasten mellom livet i Detroit, som et eksempel på en døende industriby i USA og Vesten, og livet i en kinesisk industriby der det ikke finnes reguleringer av produksjons- eller arbeidsforhold og arbeidere jobber 12-15 timer uten å vite om de får utbetalt lønnen sin og der de kanskje sover i et rom på fabrikken. Disse to filmene viser hvor dårlig stilt industrien i Vesten er i konkurranse med Kina i en neoliberalistisk globalisert verden med større fokus på frihandel enn på å skape og bevare bærekraftige samfunn.

Four Horsemen tar for seg hvordan vårt økonomiske system ikke er bærekraftig og vurderer Vesten som et imperium som er på vei mot slutten, såfremt vi ikke klarer å gjøre noen drastiske endringer.

Chasing Ice viser issmeltingen i Arktis på en skremmende og spektakulær måte.

Four Horsemen

Ross Ashcroft, UK 2011, 97 min, HDCAM
– Lørdag 27. oktober kl. 17 på Filmens Hus
– Søndag 28. oktober kl. 20 på Filmens Hus
– Fredag 2. november kl. 18.30 på Folkets Hus

Filmen Four Horsemen peker på flere grunnleggende problemer ved et økonomisk system som truer med å utslette vår sivilisasjon.

Joseph Stiglitz, Lawrence Wilkerson, Herman Daly, Gillian Tett og 19 andre økonomer, journalister, forfattere, politikere og andre eksperter deler sine synspunkter på den utviklingen vi er inne i.

Filmen sammenligner vår vestlige sivilisasjon med tidligere imperier i historien og finner både humoristiske og skremmende paralleller mellom vår tid og tidligere imperiers undergang.

Konsumentsamfunnet og utbredelsen av et neo-liberalistisk system har ført oss til et punkt der vi støter på en serie av kriser som både sammen og hver for seg truer med å få samfunnet slik vi kjenner det til å bryte sammen.

This competently narrated, intelligibly structured and cleverly illustrated film presents its case via a succession of insights from a group of smart, rational orators. (…) There are thoughts here of such profundity you might feel the need to reach for the rewind button. I, for one, have been left substantially enlightened.
– Derek Adams, TimeOut London

Four Horsemen is an important film because it presents a sober picture of what is wrong in a non-hysterical way and will ignite a debate about what can be done to create a fairer, less dysfunctional world.
– Marcus Chown, New Scientist

Made in China

Jian Du, Kina 2012, 120 min

– Søndag 28. oktober kl. 16 på Filmens Hus
– Lørdag 3. november kl. 18.30 på Folkets Hus

Et unikt innblikk i livet for enkeltmennesker som er kastet inn i Kinas enorme industrialiseringsbølge, med totalt uregulert vill-vest-kapitalisme på bakkenivå.

Byen Dongguan i Kina har over 3000 fabrikker og produserer varer for hele verden. Regissør Jian Du viser med en observerende dokumentar hvordan livet arter seg over et år i en liten tekstilfabrikk. Dette er ikke bare et unikt og fascinerende innblikk i fabrikkeierens og hans arbeideres liv i et Kina i sterk endring, men det er også en kommentar til det store økonomiske maktskiftet som foregår i verden, fra vest til øst. Vi i vesten har ikke en sjanse til å konkurrere mot den type vill-vest-kapitalisme på bakke-nivå som denne filmen gir et eksempel på. Det vil heller ikke være bærekraftig for det kinesiske samfunn på lengre sikt å drive rovdrift på mennesker på den måten filmen skildrer.

Filmen står i en sterk kontrast til filmen Detropia som viser Detroit som et symbol på industriens nedgang i Vesten.

Detropia

Heidi Ewing og Rachel Grady, USA 2012, 91 min

– Lørdag 27. oktober kl. 21 på Filmens Hus
– Søndag 28. oktober kl. 18 på Filmens Hus
– Fredag 2. november kl. 10 på Folkets Hus

En episk film om Detroits endelikt som amerikansk industriby, og en advarsel til resten av det industrialiserte Vesten.

Detropia er en episk film om Detroits endelikt som amerikansk industriby, og samtidig en advarsel til resten av det industrialiserte Vesten.

– Detroit er som kanarifuglen i gruven for amerikanske byer. Det som skjer i Detroit nå vil komme til resten av USA etterhvert– sier Heidi Ewing (regissør). Den advarselen kan også rettes til de fleste andre land og byer i Vesten.

Detropia forteller om nedgangen i industrien i Vesten og hvordan det påvirker samfunnet. Detropia viser en by i forfall; jobbene forsvinner og samfunnet forvitrer. Vi møter industriarbeidere som lengter tilbake til den trygge fortiden der en fast jobb og lønn var bærebjelken i livet, og det var mulig å ha både bolig og familie og håp for framtiden. Den tiden er over. Vi ser hvordan folk uten jobb organiserer seg i gjenger for å finne og hente ut skrapmetall som de så kan selge. Filmen påstår at en av USAs hovedeksportvarer til Kina er skrapmetall. Hvis det er sant så sier det svært mye om hvor langt det globale økonomiske maktskiftet i verden har kommet.

Detropia er en symfoni om en by som er i store vanskeligheter. Vi kan ha medfølelse med menneskene i Detroit som sliter for å klare seg, men det store spørsmålet er; er dette framtiden for amerikanske byer, eller for byer i Vesten? Er Detroit bare kanarifuglen som dør først?

Ikke alt er trist. Detroit tiltrekker seg også nye mennesker som tar nytte av billig husleie. Blant annet trekker byen til seg unge kunstnere som ser etter rimelig plass til atelieer og utstillingslokaler, men er dette nok til å gi byen håp om overlevelse?

«Of all the Sundance films tackling the gap between the richest 1% and the rest of the nation, the documentary «Detropia» stands out for how it encapsulates the causes and potential solutions.»
-LOS ANGELES TIMES

«The defeat of the middle class that has comprised the last decade of Detroit’s history. That painful story and its meaning for the rest of America is the subject of Detropia, an important, heartbreaking, and yet still occasionally hilarious documentary.»
-SLATE

«It’s elegiac, beautiful and quietly devastating.»
-NEW YORK MAGAZINE

Chasing Ice

Jeff Orlowski, USA 2012, 75 min
– Fredag 2. november kl. 21 på Filmens Hus

En spektakulær og skremmende film som viser issmeltingen i Arktis på en måte du aldri har sett tidligere.

Chasing Ice er en spektakulær film som må sees på et stort lerret. Filmen er både utrolig vakker og forferdelig skremmende på samme tid. I 2005 ble fotograf James Balog sendt på oppdrag i Arktis for National Geographic for å dokumentere issmeltingen. Han var i utgangspunktet kritisk til graden av klimaendringer og til klimaforskningen. Disse bekymringene ble imidlertid helt overkjørt av de massive og enormt raske endringene han observerte da han begynte å fotografere. Balog startet etterpå opp Extreme Ice Survey, et prosjekt for å dokumentere issmeltingen over tid. Filmen skildrer hvordan Balog sammen med et team av mennesker plasserer ut en rekke kameraer for å ta intervallbilder av isbreer på Grønland, Island og i Alaska over en periode på tre år, for å dokumentere de enorme endringene. Vi får så se sammensatte sekvenser av fotografiene som er tatt. Resultatet er en skremmende og massiv dokumentasjon av issmeltingen i Arktis. Du har aldri før sett issmeltingen dokumentert på denne måten.

Filmen har vunnet priser på Sundance Film Festival 2012, Full Frame Film Festival 2012, Hot Docs Film Festival 2012, SXSW Film Festival 2012 og en rekke andre festivaler.

Fire andre enkeltfilmer som også vises på konferansen

I tillegg til disse filmene presenterer også Globaliseringskonferansen noen ekstrafilmer i samarbeid med sine medlemsorganisasjoner. Dette er filmene “Screams in the sky – Gritos en el Cielo”, “Wind of Change”, “Ascamcat” og “The forbidden”.

Ascamcat
Mónica Orjuela
– Torsdag 1. november kl. 21 på Filmens Hus

Catatumbo er blant regionene som har vært hardest rammet av den væpnede konflikten i Colombia det siste tiåret. Midt i den sosiale, politiske og væpnede konflikten oppstår grasrotorganisasjonen ASCAMCAT (Asociación Campesina del Catatumbo), som organiserer småbønder og rurale landarbeidere for å kjempe for sine grunnleggende rettigheter, for forsvaret av naturresursene og for miljøet, for en bærekraftig utvikling og for et verdig liv for befolkningen i området.

The Forbidden
Amal Ramsis
– Fredag 2. november kl. 14.30 på Folkets Hus

Denne prisbelønnete dokumentaren viser 18 dager med opprør på Tahirplassen. Den handler om mangelen på frihet som resulterte i massedemonstrasjoner og streik mot regimet i Egypt. Regissøren Amal Ramsis kommer selv for å presentere filmen.

Screams in the sky – Gritos en el Cielo
Sakari Laurila
– Lørdag 3. november kl. 10 på Folkets Hus
Vi følger Barcelona og Spania fra torgene blir okkupert av aktivister 15. mai, og ser hvordan det utvikler seg til en bred folkelig bevegelse.

Wind of Change
Julia Dahr
– Lørdag 3. november kl. 14.30 på Folkets Hus
Wind of Change er en sterk dokumentar om hvordan klimaendrigene påvirker en bondefamilie i Øst-Kenya og hva de gjør for å tilpasse seg tørken og stormen. Dokumentaren er filmen i 2011 da Øst-Afrika opplevde den verste tørken på 60 år. Det blir visning av filmen og påfølgende samtale med blant annet Kisilu Musya, hovedkarakteren i filmen. Les mer: www.globalisering.no/program

Filmprogrammet er gratis for de med konferansepass til Globaliserings-konferansen.
Meld deg på: http://www.globalisering.no/pamelding

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s