Nei til salg av Oslo

Krister Sørbø (foto)

Fagbevegelsen går sammen mot salg av kommunale tjenester i Oslo. Her ved Randi Færevik (f.v.), Roger Dehlin, og Silje Naustvik.

Idag protesterer vi mot budsjettkutt, konkurranseutsetting og privatisering som byrådet bestående av Høyre, Venstre og KrF med støtte fra Frp foreslår i budsjettet for Oslo i 2013. Fagforbundet Oslo, Utdanningsforbundet og andre berørte fagforeninger tar ut sine medlemmer i politisk streik.

Markering er onsdag 5. des kl. 1430 mot byrådets budsjettforslag for Oslo 2013
Møt fram i borggården i Oslo Rådhus. Parolene i markeringa er; Forsvar barnehage og skole – nei til kutt, Gode tjenester for alle – ingen privatisering, Faste ansettelser på heltid – nei til sosial dumping.

Plattformen:

Nei til salg av Oslo

Byrådet, bestående av Høyre, Venstre og KrF med støtte fra Frp, fortsetter med budsjettkutt, konkurranseutsetting og privatisering av Oslo.

Forsvar barnehage og skole – nei til kutt

Barna våre er framtida. Kutt på skole- og barnehagebudsjettene gir dårligere kvalitet og sikkerhet for barn, foreldre, fagforeninger og samfunnet. Trangere budsjetter gir dårligere bemanning, færre barnehagestyrere og færre vikarer. Det utredes også å selge barnehager, og stadig mer av våre barns oppvekst overlates til kommersielle selskaper.

 • Byrådet i Oslo har sagt opp grunnbemanningsavtalen i barnehagen, og redusert antall barnehagestyrere. Nå utredes salg av barnehager og de ønsker privat drift av skolebygg.
 • Vi vil bevare grunnbemanningsavtalen, ha en styrer per barnehage, ansette flere lærlinger, bruke vikarer ved sykefravær og stoppe privatiseringa.

Gode tjenester for alle – ingen privatisering

80 % av foreldrene ønsker kommunale barnehageplasser til sine barn. Barnevern, rusomsorg og tjenester til utviklingshemmede blir privatisert og kommersialisert. Sykehjem skal ikke drives av kommunen eller ideelle organisasjoner, men konkurranseutsettes. Dette gir dårligere kvalitet på tjenestene. Private skal ikke tjene penger på tjenester som bør være offentlige oppgaver, og som skal gjelde alle. Flere private selskap er registrert i skatteparadis.

 • Byrådet vil selge stadig mer av byen vår, samt drive skoler, sykehjem og barnehager som offentlig- privat samarbeid (OPS)
 • Vi vil ha tjenester i offentlig regi eller drevet av ideelle organisasjoner

Sats på trikk og T-bane
Flere og flere bruker kollektivtrafikk i Oslo. Samtidig øker vedlikeholdsetterslepet, og byrådets organisering med et titalls kollektivselskaper i Oslo-området er lite effektiv og beslutningsdyktig.

 • Byrådet vil vurdere å sette hele eller deler av den skinnegående kollektivtrafikken i Oslo ut på anbud.
 • Vi vil satse på kollektivtrafikken for å bygge et bedre buss-, trikk- og t-banetilbud. Kollektivtrafikken skal bringe folk og ikke profitt – glem konkurranseutsetting!

Faste ansettelser på heltid – nei til sosial dumping
Konkurranseutsetting og privatisering gir økt bruk av midlertidige ansettelser, deltid og innleie av arbeidskraft. Dette gir usikkerhet for ansatte, sosial dumping og økt innslag av useriøse virksomheter. Adecco-skandalen ved Ammerudlunden sykehjem er bevis godt nok. Private barnehager, skoler og sykehjem har gått konkurs, og brukere har plutselig stått uten tilbud og ansatte uten jobb. Ansattes lønn og pensjoner skal ikke være salderingspost!

 • Byrådet vil fortsette å konkurranseutsette og overlater til andre å avsløre kritikkverdige forhold.

Vi vil ha et byråd som satser på gode offentlige tjenester, på flere hele og faste stillinger, og som bygger et seriøst arbeidsliv.

4 kommentarer om “Nei til salg av Oslo

 1. Er fremdeles ikke helt overbevist. Vil det ikke være bra hvis de tillitsvagte fikk færre å forholde seg til, og vil ikke selskapet som tilbyr tjenesten også ha tillitsvalgte? det er også eksempler på at fagforeninger ikke alltid er til alles beste, ta LO for eksempel, som støtter AP med en «god del» penger til feks valgkamp, på tross av at ca halvparten av medlemmene ikke har noen form for interesse av dette. Jeg skriver ca halvparten, men det er i realiteten ikke mer enn 49% som ville stemme på AP

  http://www.nettavisen.no/innenriks/politikk/article2546309.ece

  • Ikke når de som bli satt ut mente de fikk et tettere og bedre samarbeid med arbeidsgiverne når de var i samme forening som resten. Noen grupper innenfor en arbeidsplass har mye påvirkning på arbeidsplassen og andre har lite, da er det greit å stå sammen.

   Dessuten setter man ut for å spare inn penger, de som tar over mener de bidrar til effektivitet, men det viser seg at de bare kjører de ansatte hardere og tvinger dem til å ta snarveier.

   Dessuten mener jeg man generelt sett trenger stabilitet og trygghet i arbeidsverdagen for å kunne bygge opp relasjoner og kompetanse. Når midlertidigheten øker, med flere vikarer og mer utskiftning så blir det vanskeligere å sette kvalitet i høysete.

   Ap og LO er en diskusjon som jeg ikke ser som helt relevant i denne saken. Alt jeg vil si er at ansatte i Norge nyter godt av et sterkt LO. Og jeg tror trepartssamarbeidet har gjort endel godt for Norge. Det betyr nært samarbeid mellom politiske partier og fagforeninger. LO bør være nær de partier som har en arbeidsvennlig politikk. Fram til nylig har det stort sett vært Ap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s