Fram fra kulissene

Fellesforbundets kulturpris gikk i 2007 til en av kulturlivets mange slitere og viktige bakspillere – nemlig min pappa Trond Jensen. 

Trond_Jensen

Skrevet av Randi Bergan/ Magasinett.org Fram fra kulissene
Publisert Frifagbevegelse.no 08.10.2007 kl 15:13 Oppdatert 06.11.2009 kl 13:34

Jensen er en mann som har likt seg best bak kulissene. Han hadde ansvaret for åpningsprogrammet både under forrige og dette landsmøtet.

– Dette er en pris for ditt brennende engasjement for kulturen, og for ditt enestående pågangsmot og din viljekraft. Slik lød attesten som forbundets 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen ga prisvinner Trond Jensen.

Idérik og engasjert
Fellesforbundet har helt siden 1988 delt ut en kulturpris til en person, gruppe eller institusjon som fortjener honnør for ekstraordinær innsats i kulturlivet.

Denne gangen var det ikke vanskelig å samle seg om en vinner, sa Gabrielsen i sin tale til vinneren. Trond Jensen er ung til sinns og har en overveldende idékraft og engasjement.

– Her har jeg vært mye, og slåss med vaktmestere og teknikere, kommenterer Trond Jensen når vi går ned trappa i Folkets Hus. Veldig fornøyd med at det kulturelle åpningsarrangementet var vellykket, og at skuespillerne holdt tempoet oppe. Og seansen med bokprosjektet Verkstedoverenskomsten 100 år var strålende. Den har han hatt mer en finger med i. Flott å gjøre så mye ut av en bokutgivelse, mener han. Og selvsagt, stolt over å få Fellesforbundets kulturpris.

Kulturelt mangfold
Kulturelt mangfold har alltid vært hans varemerke. Han har villet la hundre blomster blomstre. Av utdannelse er han sterotypør, en faggruppe innen grafisk som støpte blysats i trykkeriet. Han jobbet i Arbeiderbladet, og er fortsatt medlem i Grafisk, nå Fellesforbundet. Men kulturen ble hans virkeområde. Mest kjent er han fra gamle Club 7, der han var drivende kraft sammen med Attila Horvath.

Han var også med på å starte Rosenkrantz bokkafé og kulturforeningen Rulle.

Etter tida i Club 7 arbeidet han i Teatercentralen og var spesielt opptatt av å trekke vanlige arbeidsfolk til teateret. Han utviklet et samarbeid med fagforeninger i Oslo, som ble springbrettet til hans engasjement når det gjelder store arrangementer. Han har hatt flere store oppdrag for Jern og Metall og Fellesforbundet.

– Jeg er glad for at jeg har beholdt medlemskapet mitt. Fagbevegelsen er den viktigste organisasjonen i Norge. Når jeg først skulle få en pris, er jeg kjempeglad for å få den av akkurat dere, sa Jensen da prisen ble overrakt.

Det moderne Norge
På Youngstorget er han midt i sitt rike. Her lå Arbeiderbladet, der han som ung AUF’er arbeidet sammen med Einar Førde og Arne Treholt. Selv var han på trykkeriet. Som aktiv i fagforeningen fikk han blant annet kjempet gjennom at læreguttene skulle få organisere seg.

– Dette er det moderne Norge, symbolet på velferd, sier han om Youngstorget.

Mannen er beskjeden. Sier han aldri har likt å være i forgrunnen.

– Så når jeg likevel sto fram i forbindelse med Club 7 og andre steder, var det fordi andre ikke ville stille opp, sier Trond Jensen.

Den engasjerte 62-åringen sier han alltid latt viljen, og ikke hensynet til CV’n, avgjøre. Når det gjaldt store arrangementer, er han aldri blitt stoppet. Han samarbeidet godt med Oslos tidligere ordfører Albert Nordengen, og likeledes var ordfører Brynjulf Bull en stor støtte for ham. Og når det gjaldt fagforeninger, har han alltid villet stille opp.

Arbeid i fellesskap
– De store arrangementene er slettes ikke enmanns verk. Idérikdommen er en konsekvens av dem som er rundt deg, når du får lov til å jobbe i et team, sier han.

– Jeg har hatt tillit, noe jeg tror er medfødt, sier han.

Stempel som kontrollfrik har han likevel måttet finne seg i. Han har måttet lære seg å huske alt, fordi han er ordblind. Nå er han alvorlig syk.

– Men jeg er for kranglete til å bli borte, sier han med et smil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s