Kjære Gerd

Gratulerer som LO-leder!

I Aten i juni møtes fagforeninger og andre engasjerte fra Europa for å delta i et alternativt toppmøte, Alter Summit, for å samles om en ny politikk. Vi inviterer
Gerd Kristiansen og resten av LO med!

I det norske systemet har fagbevegelsen lang tradisjon med å stille krav til politiske myndigheter. Hadde det ikke vært for fagbevegelsens kamp for velferdsgoder og omfordeling, så ville vi ikke kunne nyte godt av en av verdens mest velfungerende velferdsstater. Flere europeiske lands situasjon i dag er derimot preget av en massearbeidsløshet og fattigdom som vi må tilbake til mellomkrigstidas depresjon for å finne maken til. Europeiske ledere utnytter den krisa de selv har skapt til å fjerne sosiale og faglige rettigheter. I deler av Europa ser vi ansatte mister faglige og sosiale rettigheter, høyreekstreme grupper vokser og velferdsgoder bygges ned.
Vi her oppe i nord har erfart at det finnes andre tiltak som bygger økonomiske sterke systemer. At omfordeling, velferd og faglige rettigheter må legges til grunn for å skape gode og levedyktige samfunn og ikke motsatt.

Alter Summit
Det er dette samfunnsynet som ligger til grunn for den politiske alliansen jeg vil oppfordre den nye LO-ledelsen til å ta en titt på. Alter Summit oppsto etter European Social Forum 2008 i Malmö hvor rundt tjue fagforeninger og organisasjoner kom sammen for å skape en allianse på tvers av landegrensene. Ideen er å samle fagforeninger og sosiale bevegelser og være med på å sette den politiske dagsorden. Hovedsakene til alliansen går mot kuttpolitikk, for et demokratisk og økologisk Europa med faglige og sosiale rettigheter.

7.-9. juni samles representanter fra fagorganisasjoner og sosiale bevegelser fra hele Europa seg i Aten under paraplyen Alter Summit (Alternativt toppmøte). Der vil det lanseres en plattform for et annet Europa og protesteres mot den dramatiske arbeidsløshets- og nedskjæringspolitikken.

I dag er det ca. 150 organisasjoner tilsluttet Alter Summits plattform. Store fagforeninger som tyske Verdi og IG Metal, franske CTG og den europeiske transportføderasjonen står bak. Euro LO (ETUC) er også en støttespiller bak initiativet. Europeisk fagbevegelse sin deltakelse viser at fagbevegelsen i Europa bidrar til å skape løsningsbaserte alternativer, og ikke “bare protesterer” som Stoltenberg sa i sin åpningstale for LO kongressen i forrige uke.
Det er viktig at vi i nord også deltar i de europeiske nettverkene som kjemper for et annet Europa. Vi har en sterk fagbevegelse, godt organisert grasrot og representerer en del av Europa som ikke er rammet av krisa og står derfor i en mer uavhengig situasjon.

Utvikling for Norge
Arbeidsledigheten, nedlegging av arbeidsplasser og svekking av europeisk fagbevegelse og velferdsordninger – kommer til å ramme det norske arbeidslivet i alt annet enn positiv favør.
Fastlandsnæringen rammes, arbeidsgiversiden styrkes ved overskudd av billig arbeidskraft og helt andre krefter enn arbeiderbevegelsens kan bli de seirende dersom vi ikke får snudd denne trenden. LO er klare, tydelige og gode i norsk politikk – Europa trenger skandinavisk fagbevegelse i sin kamp for å bygge opp kravene om velferd, arbeid og demokrati.

Norges sosiale forum samler 55 organisasjoner som sammen er enige om at de vil ha mer demokratisk kontroll over samfunnet og verden vi lever i. Måten EU undergraver dette prinsippet bekymrer oss – vi reiser derfor til og støtter Alter Summit initiativet – og oppfordrer LO til å slutte seg til.

Nina Skranefjell, styreleder i Norges Sosiale forum

Se også:

www.altersummit.eu

http://www.norgessosialeforum.no/

Ukens skribent 20/2013: Nei til EU 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s